香港滑雪論壇  
返回   香港滑雪論壇 > 滑雪討論區 > 滑雪綜合討論 > SNOWBOARD 討論區

通知

主題工具 顯示模式 Google 翻譯
舊 2014-12-30, 23:31   #16
brianman1974
初級會員

註冊日期: 2008-06-04
住址: hk
brianman1974 是普普通通的會員
This web site can check the ski lift status
http://www.niseko.ne.jp/en/

Only the Hanazono resort area no night ski.
brianman1974 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2015-01-02, 22:43   #17
Freestylerwill
NZSIA/SBINZ Instructor

Freestylerwill 的頭像

註冊日期: 2008-05-21
住址: New Zealand
Freestylerwill 是普普通通的會員
發送 Skype™ 訊息給 Freestylerwill
Hirafu has the best night ski area and better visibility during the day.

i wouldnt go to Niseko village for night ski as the run is very short.

Annupuri is fun night skiing, although only 1 lift is open, but that lift can get to some interesting terrains.
Freestylerwill 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2015-01-23, 13:35   #18
dan dan
普通會員

註冊日期: 2010-09-16
dan dan 是普普通通的會員
二世古俾唔俾手握snowboard坐bench chair lift?

老婆初學,好難單腳扣板坐lift.
dan dan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2015-01-23, 17:34   #19
freeskier
進階會員

註冊日期: 2008-07-15
freeskier 是普普通通的會員
作者: dan dan 查看文章
二世古俾唔俾手握snowboard坐bench chair lift?

老婆初學,好難單腳扣板坐lift.
不能,單腳下吊車是snowboard 基本技能。手握雪板很危險,掉下來打中人誰負責,稍為有點安全意識的雪場都不會容許
freeskier 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2015-01-24, 09:49   #20
dan dan
普通會員

如果唔俾,唯有只坐gondola.
韓國俾,即係佢地安全意識不足?定佢地lift軌下唔做雪道?咁係咪即係日本雪場唔夠安全?總之初學者技術未得,上落lift受傷自己負責,關人鬼事。
舊 2015-01-24, 10:58   #21
拜仁
初級會員

註冊日期: 2013-12-14
拜仁 是普普通通的會員
我聽人講,唔知係咪真,你當我吹水
韓國啲人技術唔太得,如果唔俾人手拎雪板,一定個個係咁仆,實需要係咁禁停chairlift,拖慢進度
而根據我所見,韓國有唔少人基本野都未識就上山頂亂衝撞,日本我冇點見過依種人

而我自己建議,搵教練教佐S先 (頭幾堂唔會上chaiflift),學完上吊車就應該冇問題
拜仁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2015-01-24, 18:45   #22
freeskier
進階會員

作者: 拜仁 查看文章
我聽人講,唔知係咪真,你當我吹水
韓國啲人技術唔太得,如果唔俾人手拎雪板,一定個個係咁仆,實需要係咁禁停chairlift,拖慢進度
而根據我所見,韓國有唔少人基本野都未識就上山頂亂衝撞,日本我冇點見過依種人

而我自己建議,搵教練教佐S先 (頭幾堂唔會上chaiflift),學完上吊車就應該冇問題
其實唔止拖慢進度,每次停chairlift 再開番都要一筆額外電費,以whistler gondola 來說,我聽說是200美元一次,chairlift 當然會平宜很多,但省得就省,少停為妙
舊 2015-01-24, 19:31   #23
freeskier
進階會員

作者: dan dan 查看文章
如果唔俾,唯有只坐gondola.
韓國俾,即係佢地安全意識不足?定佢地lift軌下唔做雪道?咁係咪即係日本雪場唔夠安全?總之初學者技術未得,上落lift受傷自己負責,關人鬼事。
韓國安全意識不足是公認的了罷,也不單是雪場。記得幾年前有個香港小朋友撞死咗,我睇過D新聞圖片,居然見到係用鐵欄圍住D樹,叫做保護?我寧願撞落D樹都唔願撞到鐵欄。到底是什麼考量呢?唯一解釋是這種半永久性防䕶裝置maintenance較簡單,如果用普通膠棒加膠網會比較麻煩。
日本的雪場設計的確不好,但大部份的雪場是這個世界還未流行snowboard 時建造的。很難預計會有人手持snowboard 坐chairlift 的場面。假如可以預計snowboard 的流行程度,可能要redesign 所有chairlift,也有可能要redesign 所有T-bar .

其實學snowboard是從跌開始的,不管單腳或雙腳都會跌。以二世古的family chair 來說,第一次下chairlift 的跌倒率大概是95% 。但我教了這麼多年,下chairlift 跌倒受傷的人從來沒有,反而平時滑跌倒扭親的人也不少。假如你心痛女朋友,千萬不要帶新手上gondola, 到時下不到來恨你一世。最好是先在平的地方先教她下車要點,然後自己先上車,讓她隔幾部lift 才上,你下車後急脫板,走近車去幫她,有時扶一下會沒有那麼害怕的,這比一齊坐chair lift 更安全。
舊 2015-01-25, 08:58   #24
KYL
進階會員

註冊日期: 2012-01-20
KYL 是普普通通的會員
from what ive seen in different countries...
Korea: allowed
Dubai: allowed
USA: not allowed
Canada: not allowed
Japan: not allowed
France: not allowed
Italy: not allowed
Switzerland: not allowed
NewZealand: not allowed
Others can add to the list? Austria? China?
KYL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2015-01-25, 21:37   #25
dan dan
普通會員

Thank you all comment and info.
I know my wife level very well. She is possibly able to down the beginning or intermediate slope by only heel (最多攰d) side, and split into 3-4 times for a 2-3k trail length. So she can manage gondola. 但叫佢單腳拖行,排隊過閘,快過下一chair上magic carpet,坐低避T bar浪腳,落chair直立,快過chair單腳滑前一小段,又可能要避前面既人,佢應該manage唔倒。始終佢係倍太子讀書,玩下玩下。我想信好多ching既老婆女朋友都有同感。

書籤

主題工具
顯示模式

發文規則
不可以發表新主題
不可以發表回覆
不可以上傳附件
不可以編輯自己的文章

啟用 BB 代碼
論壇啟用 表情符號
論壇啟用 [IMG] 代碼
論壇禁用 HTML 代碼
論壇跳轉

所有時間均為香港時間。現在的時間是 21:40

Hong Kong Snowboard & Ski Association