香港滑雪論壇  
返回   香港滑雪論壇 > 生活消閒 > 攝影技術

通知

主題工具 顯示模式 Google 翻譯
舊 2009-04-21, 18:20   #31
Ryann
社長

註冊日期: 2008-05-03
住址: 香港
Ryann 正向着好的方向發展
作者: Well Lun 查看文章
上圖明顯對焦在蝴牒頭, 觸角, 身同花頂. 蝶翼己經有少少out focus. 意味住是九点對焦的限制應該是 "唔弟” MK II 所為.

下面那一幅唔知喺唔喺因為黑白為主題色兼全隻蝴蝶都可以噤SHARP. 卽喺話對焦區好廣濶. "N"記本色.

不過一個喺用Tele 340 ISO 1600 高雜訊而另一個用Std.ISO 800, 唔喺蘋果同蘋果的比較喎. 唔知對唔對!
好在你估錯咋, 我幾驚第2張相係D700影. D色完全唔似N記既慣常色水.
Ryann 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2009-04-21, 20:15   #32
Well Lun
初級會員

註冊日期: 2008-06-07
Well Lun 是普普通通的會員
社長,
全部都係定焦鏡喎! 噤唔喺要手動焦? 可能用唔到51區自動對焦功能??
Well Lun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2009-04-21, 20:19   #33
Well Lun
初級會員

作者: jimmy 查看文章
professional DSLR offers multiple focusing points, more focusing points help to focus the object more accurate whichever it locate on the viewfinder

from Nikon

TTL 相位偵測, 藝康 Multi-CAM3500FX 自動對焦模組, 51個對焦點 (15 個十字型感應器)

Click the image to open in full size.

from Canon

EOS-1Ds Mark III採用的高速區域自動對焦系統提供19個超精確十字型對焦點及26個輔助對焦點(共45個對焦點)。除中央的對焦點外,系統上其他對焦點可組成內部9點或外部9點及1 個中央對焦點的排列,令用家更快捷方便選取某一特定對焦點。使用手動自動對焦點選取時更可擴大自動對焦區域。另外,自動對焦系統的低光對焦能力已加倍至EV-1,於光線不足的情況下,較以往EOS數碼單鏡反光相機帶來更快而準的低亮度對焦表現。
Click the image to open in full size.
Jimmy 哥卽係Jimmy哥, 而家我明衰D乜啦!:D
舊 2009-04-21, 20:36   #34
Well Lun
初級會員

作者: Ryann 查看文章
好在你估錯咋, 我幾驚第2張相係D700影. D色完全唔似N記既慣常色水.
我太過着意主題嘅顏色而疏忽咗對焦區嘅高度.
舊 2009-04-22, 10:44   #35
jimmy
進階會員

jimmy 的頭像

註冊日期: 2008-05-19
jimmy 是普普通通的會員
作者: Well Lun 查看文章
社長,
全部都係定焦鏡喎! 噤唔喺要手動焦? 可能用唔到51區自動對焦功能??
蔡仔同拉架d靚鏡全部都係定蕉同手動。只要喺部機轉做<手動對焦>可以,好似以前film機咁用。咁就真係睇用家有幾多料喇!:)

不過定蕉鏡加大光圈真係 prime lens無得比,唔想用 manual 可以用返原廠或副廠 for DSLR。

Golf.Tennis.Snowboard.Aerialphotography
https://www.facebook.com/hksbwax
jimmy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2009-04-22, 15:17   #36
Well Lun
初級會員

作者: jimmy 查看文章
蔡仔同拉架d靚鏡全部都係定蕉同手動。只要喺部機轉做<手動對焦>可以,好似以前film機咁用。咁就真係睇用家有幾多料喇!:)

不過定蕉鏡加大光圈真係 prime lens無得比,唔想用 manual 可以用返原廠或副廠 for DSLR。
哇! 大師,
你購緊嘅呢的品牌係超級上誠珍品,冇番三四拾年攝影年資都唔好想佢哋. 第一,正所謂齋,"手動", 我哋呢D正所謂船頭驚鬼船尾驚賊之輩,亦卽YA YA WU 影相之輩. 嗱起部機就手震震, 點影呀? 唔通真喺日日咩住枝腳架通山走咩! 再者呢D鏡玩身家, 一枝可能去咗你幾年人工. 老實港, 真喺想都未想過, 唉!老實港, 買部自動機都喺想佢幫我唔喺我幫佢啦, 玩得呢D嘢, 玩菲林機啦.
舊 2009-05-04, 10:12   #37
Elvin
普通會員

Elvin 的頭像

註冊日期: 2008-05-20
Elvin 是普普通通的會員
我二月尾買咗D700。當時都做過類似比較,而決定買D700係基於幾個原因:
1. 二千萬像,有係好,但唔係必要。一來我冇打算晒掛牆海報,二來我好少栽放。我連PS後製都唔用。個人喜好,shoot as you see。
2. 高清攝影,對我冇用。要拍片,我寧願正正經經買部cam。
3. D700嘅51pt AF,講完。
4. 二月尾買,D700萬七有找(些少),應該比5Dii平幾千。幾千可以用嚟買鏡。

至於鏡,因為三月初去秘魯行山影景多,所以用千四蚊入咗支定焦28/2.8,又平又輕身(另外借咗細佬支二手70~300/4~5.6,香檳買千六)。

四月中去街拍,發覺真係需要一支短變焦。朋友毒我買鏡皇,我唔中毒,反而實際啲用四千買咗支24~85/2.8~4。鏡皇嘅恆定大光圈係好,但係多八千,可以買好多嘢。我支24~85有微距㖭。
Elvin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2009-05-04, 16:15   #38
Ryann
社長

註冊日期: 2008-05-03
住址: 香港
Ryann 正向着好的方向發展
我買左D700喇:D:D:D
得閒大家交流下
Ryann 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2009-05-15, 20:02   #39
wileatu
識向前唔識向後 識向左唔識向右

註冊日期: 2008-06-03
wileatu 是普普通通的會員
D3, D700, D90 都已內置色散修正,CHEAP 鏡變靚鏡!

wileatu 的個人相簿:<<就在這裡開始>>
wileatu 目前離線   回覆時引用此篇文章

書籤

主題工具
顯示模式

發文規則
不可以發表新主題
不可以發表回覆
不可以上傳附件
不可以編輯自己的文章

啟用 BB 代碼
論壇啟用 表情符號
論壇啟用 [IMG] 代碼
論壇禁用 HTML 代碼
論壇跳轉

所有時間均為香港時間。現在的時間是 11:14

Hong Kong Snowboard & Ski Association