香港滑雪論壇  
返回   香港滑雪論壇 > 生活消閒 > 攝影技術

通知

主題工具 顯示模式 Google 翻譯
舊 2009-04-20, 17:28   #16
Uncle
初級會員

Uncle 的頭像

註冊日期: 2009-04-02
Uncle 是普普通通的會員
我有本雜誌介紹兩種機的比較,遲D借比你,你亦可上其他討淪論區找資料。
Uncle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2009-04-20, 18:00   #17
Well Lun
初級會員

註冊日期: 2008-06-07
Well Lun 是普普通通的會員
上圖明顯對焦在蝴牒頭, 觸角, 身同花頂. 蝶翼己經有少少out focus. 意味住是九点對焦的限制應該是 "唔弟” MK II 所為.

下面那一幅唔知喺唔喺因為黑白為主題色兼全隻蝴蝶都可以噤SHARP. 卽喺話對焦區好廣濶. "N"記本色.

不過一個喺用Tele 340 ISO 1600 高雜訊而另一個用Std.ISO 800, 唔喺蘋果同蘋果的比較喎. 唔知對唔對!
Well Lun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2009-04-20, 19:45   #18
Well Lun
初級會員

D-700 vs 5D MK II

作者: Ryann 查看文章
Well Lun兄

多謝你既詳細分析. 你既說法正正合乎一般人話既影人用C, 影景用N.
一般情況下, 我諗我影景多過影人. 又或者好似影product既手法去影食物. 畫質銳利而顏色鮮艷, 令人睇見有食慾. 不竟係做旅遊, 最終都係想張相prensent俾人睇.
D700X, 我諗最少都要等半年至九個月.
唉! 日子好快就會過啦. 當你唔好成日想住呢樣嘢, 噤!九個月斬吓眼就到啦. 在呢段時間不如測試不同品牌的24-70 2.8G, 到期時就唔駛再哂時間揾鏡頭啦!我應為. :)
舊 2009-04-20, 21:19   #19
jimmy
進階會員

jimmy 的頭像

註冊日期: 2008-05-19
jimmy 是普普通通的會員
作者: Well Lun 查看文章
上圖明顯對焦在蝴牒頭, 觸角, 身同花頂. 蝶翼己經有少少out focus. 意味住是九点對焦的限制應該是 "唔弟” MK II 所為.

下面那一幅唔知喺唔喺因為黑白為主題色兼全隻蝴蝶都可以噤SHARP. 卽喺話對焦區好廣濶. "N"記本色.

不過一個喺用Tele 340 ISO 1600 高雜訊而另一個用Std.ISO 800, 唔喺蘋果同蘋果的比較喎. 唔知對唔對!
Hi Lun Hing,

First one was taken by D700 and 2nd one by 5DII.. agreed with you it is not absolutely apple to apple. Just a reference only. :)

D700
http://dcfever.com/photosharing/view.php?id=676369
EXIF: ISO 1600, f/10, 1/400 sec, 340 mm

Click the image to open in full size.

5DII
http://dcfever.com/photosharing/view.php?id=677795
EXIF: ISO 800, f/11, 1/125 sec, 100 mm

Click the image to open in full size.

Golf.Tennis.Snowboard.Aerialphotography
https://www.facebook.com/hksbwax
jimmy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2009-04-20, 22:01   #20
Well Lun
初級會員

D 700 vs 5D2

老實講,真係有少少跌眼鏡. 因為照計冇理由塊翼會Out Fo. 可能枝長炮焗限咗外圍對焦點的發揮. 資料顯示唔到用邊隻鏡. 呢個色會唔會喺Sigma所為?
至於下面那一幅係"唔弟"作品, 呢位仁兄–定好織set機, 如果比我再揀過, 我都會同之前–樣.:D
舊 2009-04-21, 04:01   #21
stillskiing
進階會員

住址: Vancouver, Canada
stillskiing 是普普通通的會員
Try the combination of D700 and Ziess.........
stillskiing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2009-04-21, 09:28   #22
jimmy
進階會員

jimmy 的頭像

老實講,真係有少少跌眼鏡. 因為照計冇理由塊翼會Out Fo. 可能枝長炮焗限咗外圍對焦點的發揮. 資料顯示唔到用邊隻鏡. 呢個色會唔會喺Sigma所為?
至於下面那一幅係"唔弟"作品, 呢位仁兄–定好織set機, 如果比我再揀過, 我都會同之前–樣.:D
Lun 兄,聽完你嘅見解,我覺DSLR實在太深,自己又太膚淺!:o我都係用 prosumer 機吧!:p

Golf.Tennis.Snowboard.Aerialphotography
https://www.facebook.com/hksbwax
舊 2009-04-21, 10:58   #23
我呀!
初級會員

註冊日期: 2008-10-07
我呀! 是普普通通的會員
第一幅圖中蝴蝶的翅膀因為略為張開了,所以不在合焦範圍。相反第二幅圖的蝴蝶因為合上雙翼,所以全蝶都差不多覆蓋在焦距之內。:)
我呀! 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2009-04-21, 13:54   #24
Well Lun
初級會員

作者: jimmy 查看文章
Lun 兄,聽完你嘅見解,我覺DSLR實在太深,自己又太膚淺!:o我都係用 prosumer 機吧!:p
Jimmy 哥, 唔好潤我啦, 我都係喺度學緊嘢啫!:D
舊 2009-04-21, 13:56   #25
Well Lun
初級會員

作者: stillskiing 查看文章
Try the combination of D700 and Ziess.........
セ"S"記鏡有Mount比"N"記波D用咩?
舊 2009-04-21, 14:20   #26
Ryann
社長

註冊日期: 2008-05-03
住址: 香港
Ryann 正向着好的方向發展
セ"S"記鏡有Mount比"N"記波D用咩?

http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=570010
Ryann 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2009-04-21, 14:22   #27
Well Lun
初級會員

作者: 我呀! 查看文章
第一幅圖中蝴蝶的翅膀因為略為張開了,所以不在合焦範圍。相反第二幅圖的蝴蝶因為合上雙翼,所以全蝶都差不多覆蓋在焦距之內。:)
你呀兄!
我會覺得可能拍攝時冇用盡51對焦點就拍了. 因為睇落個范圍係應該可以cover到,唔知喺唔喺噤!:D
舊 2009-04-21, 16:59   #28
carver_hk-ski
進階會員

註冊日期: 2008-05-21
carver_hk-ski 是普普通通的會員
唔係好明, 乜野叫多對焦點, 例如[51對焦點], 乜一支鏡可以有咁多唔同焦點架咩? 邊位大c 請指教下. :)

i love line graphics
carver_hk-ski 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2009-04-21, 17:52   #29
jimmy
進階會員

jimmy 的頭像

professional DSLR offers multiple focusing points, more focusing points help to focus the object more accurate whichever it locate on the viewfinder

from Nikon

TTL 相位偵測, 藝康 Multi-CAM3500FX 自動對焦模組, 51個對焦點 (15 個十字型感應器)

from Canon

EOS-1Ds Mark III採用的高速區域自動對焦系統提供19個超精確十字型對焦點及26個輔助對焦點(共45個對焦點)。除中央的對焦點外,系統上其他對焦點可組成內部9點或外部9點及1 個中央對焦點的排列,令用家更快捷方便選取某一特定對焦點。使用手動自動對焦點選取時更可擴大自動對焦區域。另外,自動對焦系統的低光對焦能力已加倍至EV-1,於光線不足的情況下,較以往EOS數碼單鏡反光相機帶來更快而準的低亮度對焦表現。

舊 2009-04-21, 18:00   #30
Ryann
社長

註冊日期: 2008-05-03
住址: 香港
Ryann 正向着好的方向發展
話, 咁快抄到書, 厲害厲害:)
Ryann 目前離線   回覆時引用此篇文章

書籤

主題工具
顯示模式

發文規則
不可以發表新主題
不可以發表回覆
不可以上傳附件
不可以編輯自己的文章

啟用 BB 代碼
論壇啟用 表情符號
論壇啟用 [IMG] 代碼
論壇禁用 HTML 代碼
論壇跳轉

所有時間均為香港時間。現在的時間是 11:14

Hong Kong Snowboard & Ski Association