香港滑雪論壇  
返回   香港滑雪論壇 > 生活消閒 > 攝影技術

通知

主題工具 顯示模式 Google 翻譯
舊 2008-06-17, 19:14   #1
wileatu
識向前唔識向後 識向左唔識向右

註冊日期: 2008-06-03
wileatu 是普普通通的會員
冰天雪地影相技巧分享

Setting 篇
全自動相機 / DV 的測光系統是不會知道你在雪地影相 / 拍片的。如構圖中有大片雪地,測光系統會以為係太光,影出來雪地就會一片灰暗,人面黑晒。如用 DC,可以在場景設定中設定成 "雪地模式" 或 "海灘模式";亦可將"曝光補償" 設成 +1.0 ev ~ +1.3 ev.

器材篇
由室內溫暖地方出室外冰天雪地
DSLR - 無野要注意, DSLR 電力強勁, 我帶入門級機身滑雪時 (-1x 度 全日)影成二百張都未駛差電, Pro Body 就更加唔駛多講,影足三兩日都無差過電。雪地換鏡小心雪粒走入機內。
DC - 電力無咁強,特別係 卡片 DC,於 -10 度左右電就會好快用晒。可能開機都開唔到。要放於近身體的衣袋中,或加個暖包俾佢。

由室外冰天雪地入室內溫暖地方
如即刻用既話鏡面就會有好大霞氣,模糊晒 --> 有如冰凍的氣水罐上會有水氣凝結一樣。最好放於衣袋 / 相機袋內由得佢慢慢變暖,廢事有水氣凝結於鏡面。小心有雪粒入袋,拍清晒先,唔係就會溶化,部機濕晒無乜所謂,但搞到個 bag 內濕晒就唔好 la.
wileatu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2008-06-18, 14:12   #2
小龍
初級會員

註冊日期: 2008-05-29
住址: Hong Kong
小龍 是普普通通的會員
Dear Wileatu,感謝妳分享妳的攝影心得 !一向有留意妳既作品 (相片) ,自己本人就好鐘意妳影既食物相,好Colorful、好似好美味,見到即刻好肚餓.......................Keep It On.Thanks For Sharing.
小龍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2008-06-22, 23:37   #3
wileatu

Thank you 小龍兄欣賞!
舊 2010-12-21, 12:11   #4
a188
初級會員

註冊日期: 2008-07-02
a188 是普普通通的會員
WILEATU 兄
見你的相很美,請問主體影雪山加藍天或大片雪地加樹.用咩光圈快門 ISO,W/B
THX
a188 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2010-12-27, 16:54   #5
wileatu

作者: a188 查看文章
WILEATU 兄
見你的相很美,請問主體影雪山加藍天或大片雪地加樹.用咩光圈快門 ISO,W/B
THX
基本上有太陽直照時我會用 M mode:
ISO 200, 1/1000 sec, F8, 日光 W/B,包生仔 setting。

wileatu 的個人相簿:<<就在這裡開始>>
舊 2011-02-11, 16:00   #6
heidern
初級會員

註冊日期: 2009-12-18
heidern 是普普通通的會員
very useful tips, thanks!
heidern 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2011-02-12, 10:40   #7
Uncle
初級會員

Uncle 的頭像

註冊日期: 2009-04-02
Uncle 是普普通通的會員
Thank you
Uncle 目前離線   回覆時引用此篇文章

書籤

主題工具
顯示模式

發文規則
不可以發表新主題
不可以發表回覆
不可以上傳附件
不可以編輯自己的文章

啟用 BB 代碼
論壇啟用 表情符號
論壇啟用 [IMG] 代碼
論壇禁用 HTML 代碼
論壇跳轉

所有時間均為香港時間。現在的時間是 10:20

Hong Kong Snowboard & Ski Association