香港滑雪論壇  
返回   香港滑雪論壇 > 滑雪討論區 > 滑雪教室 > SNOWBOARD 技巧教學

通知

主題工具 顯示模式 Google 翻譯
舊 2014-05-23, 10:21   #1
Summer228
初級會員

註冊日期: 2014-02-05
Summer228 是普普通通的會員
起身技巧

請問咁多位 c兄

我是snowboard 新手, 我一跌低就好難起身, 我試過坐咗係個雪地成15分鐘都起唔到身
每次都要人拖起身. 請問有冇咩方法 ?
Summer228 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2014-05-23, 11:15   #2
Mike
超級版主

Mike 的頭像

註冊日期: 2008-05-19
住址: HK
Mike 正向着好的方向發展
作者: Summer228 查看文章

我是snowboard 新手, 我一跌低就好難起身, 我試過坐咗係個雪地成15分鐘都起唔到身
每次都要人拖起身. 請問有冇咩方法 ?
Mike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2014-05-23, 12:21   #3
Summer228
初級會員

唔該晒 MIKE , 但我想問你地係用手力起定係用腰力??
舊 2014-05-25, 10:21   #4
ko_you
初級會員

註冊日期: 2013-09-25
ko_you 是普普通通的會員
我先用手推一下,然後用腹肌... 如果唔得,就好似片入面咁,將重心偏向一邊,會易啲。
ko_you 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2014-08-16, 04:39   #5
leech74
初級會員

註冊日期: 2014-08-16
leech74 是普普通通的會員
起身技巧

Summer228, 你起到身未啊?如果未,我可以分享下我的經驗,因我以前都起唔到身。
leech74 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2014-08-28, 23:52   #6
Summer228
初級會員

leech74: 我上個月去過世窗練習,練冇力,只係間中起到身 我用咗好多方法,都係咁,如果有心得請指教 再練唔到睇怕我D朋友唔理我啦
舊 2014-08-29, 13:05   #7
小豬
初級會員

註冊日期: 2008-12-08
小豬 是普普通通的會員
我有個朋友都係咁對起身感到好吃力,唔知關唔關平時少做運動呢?我都想佢快D解決呢個問題同我地—齊滑,唔係又好似今年年頭同我地去滑雪咁連lift都未上到
小豬 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2014-08-30, 00:29   #8
momowong
初級會員

註冊日期: 2013-12-02
momowong 是普普通通的會員
我都係好難起身,而家係面向山頂方向起咗身先(即係toe side起身),然後做個c-turn咁就可以面向山下啦~
momowong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 2014-10-02, 21:08   #9
ssivan
初級會員

註冊日期: 2014-10-02
ssivan 是普普通通的會員
我估你係太平既地方起身,會比係斜坡起身難同用多左力,其實唔好太心急,一隻放身後,準備好用力按,個人自會向前鍾,順勢起身就會易D
ssivan 目前離線   回覆時引用此篇文章

書籤

主題工具
顯示模式

發文規則
不可以發表新主題
不可以發表回覆
不可以上傳附件
不可以編輯自己的文章

啟用 BB 代碼
論壇啟用 表情符號
論壇啟用 [IMG] 代碼
論壇禁用 HTML 代碼
論壇跳轉

所有時間均為香港時間。現在的時間是 01:19

Hong Kong Snowboard & Ski Association